불소화는 요오드 결핍 및 질환에 기여한다
Monday,
29 April 2019
Press
Release: Fluoride Free New Zealand
최근 리뷰는 불소가 NIS(소듐 요오드 수송체) 발현 및 기능을 억제시킨다는 분자 메커니즘을 밝혀내었다. 다시 말해서, 불소는 요오드 흡수를 손상시키고, 요오드를 농축하는 능력을 감소시키며, 요오드 결핍 질환 유발에 기여한다. 종합적으로, 여러 연구들은 사람에서 불소 노출이 요오드의 생체이용률에 직접적으로 영향을 미친다고 제시한다.
뉴질랜드 토양은 요오드가 결핍되어 있으며, 인구의 50% 이상이 불소가 첨가된 물을 공급받기 때문에 이는 특히 뉴질랜드에서 중요하다. 뉴질랜드 사람들은 요오드 결핍이 흔하며, 현재 임신한 여성들은 정기적으로
요오드를 보충하는 것으로 잘 알려져 있다. 건강상에서 요오드의 중요성을 고려해봤을 때, 필수 영양소를 감소시키는 독성물질인 약을 과도하게 투여하는 사람들은 무책임하다.
또한 역학연구로부터 획득한 증거들은 요오드 결핍과 불소 노출의 조합이 아이들의 인지기능 손상을 포함한
질환 발달에 대한 위험성을 더 높인다고 제시한다. 특히 한 연구는 과도한 불소 노출과 요오드 결핍이
뇌 손상을 유발하는데 시너지 작용을 한다고 결론지었다.
불충분한 요오드 섭취나 흡수로 인한 결과인 갑상선기능저하증은 삶의 어느 단계에서나 발생할 수 있지만, 대부분 태아 발달 및 아동기에 요오드 결핍 결과로 인해 발생하며 사산과 유산 성장지연 및 인지기능 손상을 유발할
수 있다. 요오드 결핍은 세계적으로 주요한 공동건강 문제이며, 예방
가능한 뇌 손상의 가장 큰 원인이다.
2002년 유럽위원회에 식품 안전에 관한 과학적 조언을 제공하는 주요 위원회인 식품 과학위원회는
식이 요오드의 흡수와 융합이 음식과 물에 첨가된 불소에 의해 감소된다고 보고하였다.
이러한 조사결과는 여러 역학연구의 조사결과를 뒷받침해준다.
최근 캐나다에서 수행된 cross-sectional 연구에서
비-불소화된 공동체보다 불소화된 공동체에서 소변 요오드 농도가 더 낮았다는 것이 발견되었다. 또한 요오드가 결핍되지 않은 그룹과 비교했을 때, 요오드 결핍인
사람에서 소변 불소화물 농도가 더 높았다는 것이 발견되었다.
유사하게도 최근 모든 아일랜드 연구는 중등도~심각한 요오드
결핍을 가진 여학생 비율이 불소화되지 않은 북아일랜드보다 불소화된 지역에서 2~4배 더 높았음이 발견되었다.
2014년 Peckham에
의해 수행된 연구는 더 높은 수치의 불소가 함유된 식수가 갑상선기능저하증 발병에 기여한다는 것을 발견하였다. 우리는
West Midlands에 위치한 불소화된 지역이 불소화되지 않은 Greater
Manchester와 비교했을 때, 갑상선기능저하증 발병률이 약 2배 더 높게 보고되었음을 발견하였다.
연구원들을 다음과 같이 결론지었다. 세계적으로 많은 지역에서
갑상선기능저하증은 주요한 건강문제이며, 요오드 결핍 및 불소 노출과 같은 다른 많은 갑상선기능저하증
유발요소들이 있다. 이 연구 결과는 안전한 공동건강 조치로써 지역사회 불소화의 타당성에 대한 우려를
제기하고 있다고 말한다.
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Fluoridation contributes to
Iodine deficiency and illness
Monday,
29 April 2019
Press Release: Fluoride Free New Zealand
http://www.scoop.co.nz/stories/GE1904/S00077/fluoridation-contributes-to-iodine-deficiency-and-illness.htm
A recent review identifies the
molecular mechanisms by which fluoride inhibits sodium iodide symporter
expression and functionality, which in turn contributes to impaired iodide
absorption, diminished iodide-concentrating ability, and iodine deficiency
disorders[1]. Overall, studies suggest that fluoride exposure directly affects
the bio-availability of iodine in humans.
This is particularly important
for New Zealanders, as NZ soil is deficient in iodine, and over 50% of the
population is supplied with fluoridated water. It is well known that New
Zealanders are commonly deficient in iodine, and iodine is now routinely given
to pregnant women. Considering the importance of iodine on health, compulsorily
medicating the population (as the Supreme Court has ruled it is) with a toxic
substance that reduces this vital nutrient is not just unbelievably
irresponsible, it is verging on criminal.
Evidence from epidemiological
studies also suggest that the combination of iodine deficiency and fluoride
exposure result in higher risk of developmental disorders, including impaired
cognitive function in children. One particular study concluded that excessive
fluoride exposure and iodine deficiency interact synergistically to induce
brain damage.
Hypothyroidism resulting from
insufficient iodine intake and/or absorption, can occur at any stage of life,
but the most devastating consequences of iodine deficiency take place during
foetal development and childhood, with stillbirth, miscarriages, poor growth,
and cognitive impairment. Iodine deficiency remains a major public health
problem worldwide and the world’s greatest single cause of preventable brain
damage
In 2002, the Scientific Committee
on Food, the main committee providing the European Commission with scientific
advice on food safety, reported that dietary iodine absorption and
incorporation is reduced by fluoride in food and water.
These findings support the
findings of epidemiological studies.
A recent cross-sectional study
conducted in Canada found that urinary iodine concentrations were lower in
fluoridated than non-fluoridated communities. Moreover, iodine deficient
individuals were found to have higher urinary fluoride concentrations compared
with the non-iodine deficient group.
Similarly, a recent all Ireland
study that measured iodine status in adolescent girls throughout the island of
Ireland, found that the percentage of adolescent girls with moderate to severe
iodine deficiency was 2–4-fold higher in the Republic of Ireland (84%
fluoridated) compared to nonfluoridated Northern Ireland.
A 2014 study by Peckham et al
[2] found “that higher levels of fluoride in drinking water provide a useful
contribution for predicting prevalence of hypothyroidism. We found that
practices located in the West Midlands (a wholly fluoridated area) are nearly
twice as likely to report high hypothyroidism prevalence in comparison to
Greater Manchester (non-fluoridated area).”
The researchers concluded “In
many areas of the world, hypothyroidism is a major health concern and in
addition to other factors—such as iodine deficiency—fluoride exposure should be
considered as a contributing factor. The findings of the study raise particular
concerns about the validity of community fluoridation as a safe public health
measure.”
References:
1. D T Waugh “Fluoride Exposure
Induces Inhibition of Sodium/Iodide Symporter (NIS) Contributing to Impaired
Iodine Absorption and Iodine Deficiency: Molecular Mechanisms of Inhibition and
Implications for Public Health” Int. J. Environ. Res. Public Health 2019,
16(6), 1086; https://doi.org/10.3390/ijerph16
2. Peckham UK study: http://dx.doi.org/10.1136/jech-2014-204971
Peckham, Lowery & Spencer
“Are fluoride levels in drinking water associated with hypothyroidism
prevalence in England? A large observational study of GP practice data and
fluoride levels in drinking water” Journal of Epidemiology and Community
Health