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임신한 여성과 요오드 결핍의 위험성
제목 임신한 여성과 요오드 결핍의 위험성
작성자 요오드 연구소 (ip:)
  • 작성일 2019-04-25
  • 추천 추천 하기
  • 조회수 482
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임신한 여성과 요오드 결핍의 위험성

 

저자명/연도: Becky McCall/ 2015

 

모든 엄마는 임신기간 중 영양이 얼마나 중요한지 알고 있다; 구체적으로는 엽산(folic acid)과 비타민 D 보충제가 성장하는 아기들에게 중요하다. 그러나 요오드에 대해서는 별로 생각하지 못한다; 요오드는 자궁 속 태아의 뇌 발달을 북돋으며, 요오드 결핍은 아이들에게서 학습장애를 야기할 수 있다.

 

많은 영국여성들이 요오드 결핍이며, 임신기간 중 낮은 요오드 수치는 태아에게 위험을 가할 수도 있음을 제시하는 증거들이 나오고 있다. 이에, 요오드 전문가들은 요오드 결핍을 만회하기 위해 정부가 임산부와 모유 수유중인 여성들에게 요오드 보충제를 복용할 것을 권고하도록 요구하고 있다.

 

요오드는 무엇이며, 왜 중요한가?

UK 요오드 그룹에의하면, 요오드는 건강한 신진대사, 성장, 발달을 위한 갑상선 호르몬 생성에 중요하다. UK 요오드 그룹은 미네랄의 중요성을 홍보하고 영국에서 요오드 결핍의 근절을 목표로 하고 있다. 요오드는 아기의 건강한 뇌 발달을 위해 수태기전과 임신 첫 16주 동안 특히 중요하다.

 

만약 누군가 요오드 결핍에 걸리게 된다면 어떤 증상을 보이나?

갑상선이 위치하는 목 앞이 부어오르는(swelling)것을 야기하는 것으로 알려진 갑상선종이 심각한 요오드 결핍의 대표이다. 지속적인 결핍은 갑상선 호르몬 생성을 낮추거나 멈추게 할 수 있다. 경증 결핍은 피로, 체중증가, 근육통증, 손톱의 부스러짐, 피부 건조를 야기 할 수 있다.

 

그러나 진짜 문제는 임신기간 중이다. 그렇다면 왜 이 기간 중에 요오드가 중요할까? 요오드는 건강한 뇌, 골격, 신진대사를 위해 중요하다. 임신 첫 14-16주 동안, 태아는 모체의 갑상선 호르몬 공급에 완전히 의존한다. 만약 모체가 임신기간과 수태전에 요오드 및 갑상선 호르몬이 결핍된 경우, 아기는 정신적 결함의 위험이 있다. 심각한 요오드 결핍은 극단적인 장애로 알려져 있는 크레틴병을 유발할 수 있다.

 

임신기간 중 요오드 결핍이 낮은 IQ와 연관되어 있다는 증거는 무엇인가?

-서부 잉글랜드의 1000 가구를 대상으로 한 획기적인 연구(2013 The Lancet에 실린)는 요오드가 결핍된 임산부는 학습 장애를 갖는 아이를 가질 확률이 더 높음을 보여줬다. 요오드결핍이 생각했던 것보다 더 흔했고(참가한 여성의 62%에서 발견) 그들의 8살 아이들의 IQ가 하위25%에 속해있다는 발견을 했다고 University of Surrey의 연구원장인 Dr Sarah Bath가 말했다. "이는 매우 중요한 공중 보건 문제이다"라고 그녀는 말한다. 다른 연구들에서도 모체의 요오드 수치가 감소할수록 자녀의 장애 (impairment)가 더욱 심각해진다는 이러한 발견들을 뒷받침한다.

 

요오드는 식단중 어디에서 발견되는가?

우리의 몸은 요오드를 만들지 못하므로 우리는 음식을 통해 얻어야 한다. 이는 주로 우유와 유제품, 흰 생선으로부터 얻는다. 흰 생선은 평균적인 영국인의 식사에서 가장 많은 요오드를 제공한다.

 

UK 요오드 그룹은 이렇게 간단하지만은 않다고 주장한다. 아이러니하게도, 소비자들에게 "더 건강"하다고 여겨지는 유기농 우유는 매우 적은 양의 요오드를 함유하고 있다. 이는 유기농으로 사육된 젖소들은 요오드가 부족한 풀을 먹기 때문이다.

 

또한, 전문가들은 겨울 우유가 여름 우유보다 더 많은 요오드를 포함하고 있다고 말한다. 이는 소들이 겨울에 더 강화된 먹이를 먹으며 여름에는 풀을 먹기 때문이다.

 

일부 국가에서는 요오드를 식염에 첨가하며, 실제로 WHO에서 이를 권장한다. 이는 사람에서 요오드 수치를 높이는 가장 효과적인 방법으로 보이나, 영국에서는 이를 시행하지 않는다.

 

그렇다면 임산부는 요오드 보충제를 먹어야 하는가?

전문가들은 영국과 같은 요오드 부족 국가의 경우, 충분한 양의 요오드를 섭취하기 위한 가장 간편한 방법은(특히 임신중에) 요오드 보충제를 복용하는 것이라 주장한다. 식단을 통해서만 섭취하려면 "비현실적으로 많은 양의 생선을 섭취해야 한다"라고 Lazarus 교수는 말한다. WHO는 만약 요오드화 식염이 드물다면, "취약한 그룹, 임산부, 모유 수유를 하는 여성은 요오드 보충제를 복용해야 한다"고 권장한다.

 

 

 

------------------------------------------------------------------------------------------원문출처--------------------------------------------------------------------------------

 

 

 

http://www.theguardian.com/lifeandstyle/2015/dec/07/pregnant-mothers-and-the-dangers-of-iodine-deficiency

 

Pregnant mothers and the dangers of iodine deficiency

 

Every mother knows how important nutrition is in pregnancy; specifically taking folic acid and vitamin-D supplements to ensure their growing baby gets the best start. Yet few have given much thought to iodine; but they should – it boosts brain development in the womb, and iodine deficiency can cause learning disabilities in the child.

 

Now evidence is building that suggests many women in the UK are iodine deficient and that low levels during pregnancy may put the unborn child at risk. In response, iodine experts are calling for government recommendations that pregnant and breastfeeding women take iodine supplements to make up for the deficiency. Here’s what they say about iodine deficiency and what needs to be done:

 

What is iodine and why is it important?

Iodine is essential for the production of thyroid hormones, which are important for healthy metabolism, growth, and development, according to the UK Iodine Group that promotes the importance of the mineral and aims to ensure that iodine deficiency is eradicated in the UK. Iodine is particularly important during pre-conception and the first 16 weeks of pregnancy to ensure the healthy development of the baby’s brain.

 

What can happen if someone is iodine deficient?

Goitre, known for causing a large swelling of the neck where the thyroid gland is located, is typical of severe iodine deficiency. Prolonged deficiency can cause thyroid hormone production to dip or dry up altogether. Mild iodine deficiency can also cause tiredness, weight gain, achy muscles, brittle nails and dry skin.

 

But the real problem is in pregnancy, so why is iodine so important at this time? Iodine is essential for building a healthy brain, skeleton and metabolism. During the first 14-16 weeks of pregnancy, a foetus is entirely dependent on the mother for its supply of thyroid hormone. If she is deficient in iodine and thyroid hormone both during pregnancy and during pre-conception, the baby risks mental impairment. Severe iodine deficiency can lead to the extreme disability known as cretinism.

 

What evidence is there that iodine deficiency in pregnancy is linked to low IQ?

A landmark study of 1,000 families in south-west England, published in The Lancet in 2013, showed that pregnant mothers who were deficient in iodine were more likely to have children with learning difficulties. Not only was iodine deficiency found to be more common than thought – found in 62% of the mothers enlisted in the survey – but their eight-year-old children were more likely to have IQ scores in the bottom 25%, according to Dr Sarah Bath, lead researcher from the University of Surrey. This is an important public health issue,” she says. Other studies support these findings with impairment in the child worsening as a mother’s iodine levels drop.

 

Where can iodine be found in our diets?

Our bodies cannot make iodine so we need to source it from our diets, mainly from milk and dairy products, but also white fish which provides the richest source in the average British diet. The UK Iodine Group argues, though, that it is not that simple. Ironically, organic milk, often considered by consumers to be “healthier” than non-organic, contains very little iodine because organic-reared cows feed on grass that is iodine-poor. Also, say experts, winter milk has a higher iodine content than summer milk, due to cattle eating fortified feed, whereas in summer they just feed on grass. Some countries add iodine to table salt, and indeed the World Health Organization (WHO) recommends this. This is widely seen as the most effective way of raising a population’s iodine level, but the UK does not do this.

 

So should pregnant women take iodine supplements?

Experts argue that in countries with iodine deficiency, such as in the UK, taking an iodine supplement is the most convenient way of consuming sufficient levels, especially during pregnancy. Sourcing it from the diet alone “would require a woman to eat unrealistically large amounts of fish”, says Professor Lazarus. The WHO recommends that if iodised salt is scarce, “vulnerable groups, pregnant and lactating women, should be supplemented with iodine”.

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